Wandelingen en hikes in de Grand Canyon

Maak een wandeling of hike en ervaar de Grand Canyon echt!

Je beleeft de Grand Canyon pas echt met een mooie hike! Je voelt de natuur en hebt alle tijd om de eeuwenoude kloof te aanschouwen. Er zijn heel veel hikes die je kunt doen, van hele toegankelijke wandelingen over goed aangelegde paden tot avontuurlijke hikes met grote hoogteverschillen voor de ervaren en avontuurlijke wandelaar. Op deze pagina vind je diverse mooie hikes in de Grand Canyon.

Rim Trail

We beginnen met een hele toegankelijke wandeling in de Grand Canyon, de Rim Trail. Bij deze trail ga je de Grand Canyon niet in maar loop je langs de rand. De Rim Trail in de Grand Canyon is ongeveer 21,8 kilometer lang. Het biedt een prachtig uitzicht op de canyon en verbindt verschillende uitkijkpunten langs de South Rim (lees hier meer over alle uitkijkpunten aan de South Rim).

De wandeling is heel geschikt voor onervaren wandelaars of een wandeling met kinderen. De paden zijn goed aangelegd en onderweg vind je diverse faciliteiten zoals toiletgebouwen en een museum (Yavapai Geology Museum).

Rim to Rim trail

Rim to Rim trail Grand Canyon

Voor de zeer ervaren hikers is er de Rim to Rim trail, lopend van de South Rim (Grand Canyon Village) naar de North Rim. De afstand bedraagt 21 mijl (ruim 33 kilometer). De hike is geliefd om de enorme uitdaging die het biedt en de grote diversiteit aan natuur. In de kloof is een enorme variëteit aan planten en dieren te vinden, iets wat de eerste aanblik van de dorre Grand Canyon niet doet vermoeden.

Je kunt de Rim trail starten vanaf de South Rim via de South Kaibab Trail of de Bright Angel Trail. Op onderstaande kaart zie je de route die start met de South Kaibab Trail. Als je inzoomt op de kaart zie je dat je halverwege de wandeling (nabij de Colorado River) een camping (Bright Angel Campground) en lodge (Phantom Ranch) tegenkomt alwaar je de nacht kunt doorbrengen.

Veel mensen trekken 2 of 3 dagen uit voor de hike en kamperen onderweg. Het tijdig aanvragen (>6 maanden van te voren) van een overnachtingsplek is noodzakelijk. Daarnaast is goed om te weten dat je toestemming nodig hebt van het Backcountry Information Center (lees hier meer). Zorg voor een zeer goede voorbereiding. Op Hikingguy.com vind je een uitgebreide wandelgids van de Rim to Rim trail.

South Kaibab Trail

De South Kaibab Trail is één van de mooiste trails in de Grand Canyon. De trail is ongeveer 7,5 mijl (12 km) lang en volgt een smalle richel langs de oostelijke rand van de canyon. Het pad is goed onderhouden en biedt weinig schaduw, dus het is belangrijk om voldoende water en zonnebescherming mee te nemen. Onderweg kom je langs diverse mooie uitkijkpunten, zoals Ooh Aah Point en Skeleton Point.

Houd er rekening mee dat je op de heenweg naar beneden wandelt. Zodra je terug wilt naar het startpunt moet je dus omhoog klimmen wat stukken zwaarder is. De South Kaibab Trail is één van de startpunten van de Rim to Rim trail. Je kunt dus ook de oversteek maken naar de North Rim (zie vorige trail uit deze blog).

Bright Angel Trail

De Bright Angel Trail is een prachtige wandelroute die door de Grand Canyon in Arizona loopt. Het is een van de meest populaire routes in het park vanwege de prachtige uitzichten en de toegankelijkheid voor zowel beginnende als ervaren wandelaars.

De trail begint bij de South Rim van de Grand Canyon en strekt zich uit over ongeveer 12,8 kilometer naar de Colorado-rivier. De route volgt een oude Indiaanse handelsroute die vroeger werd gebruikt door de Havasupai-stam. Tegenwoordig is het een populaire toeristische trekpleister die elk jaar duizenden bezoekers trekt. Wandelaars worden beloond met prachtige uitzichten op de kloof, waaronder uitkijkpunten zoals Indian Garden en Plateau Point. Onderweg kom je ook langs enkele historische gebouwen, zoals de Indian Garden en Ranger Station.

Ondanks de populariteit van de trail, moet wandelen op de Bright Angel Trail serieus worden genomen. De afdaling naar de rivier is relatief gemakkelijk, maar de terugkeer naar de top van de kloof kan uitdagend zijn vanwege de steile hellingen en de hoogte van het pad. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en voldoende water, eten en zonbescherming meeneemt. Bekijk voor een goede voorbereiding ook de PDF van National Park Service met alle informatie over deze wandeling.

Al met al is de Bright Angel Trail een onvergetelijke wandelervaring waarin je de schoonheid van de Grand Canyon echt kun ervaren. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde wandelaar, deze trail is absoluut de moeite waard!

Hermit Trail

De Hermit Trail is een van de meer uitdagende wandelpaden in de Grand Canyon ten westen van Grand Canyon Village. De trail is minder druk dan de populaire Bright Angel Trail en South Kaibab Trail. Wat de Hermit Trail bijzonder maakt zijn natuurlijk de adembenemende uitzichten op de kloof en de omliggende bergen, maar ook het feit dat het er stukken rustiger is. Zorg voor een goede voorbereiding want deze Grand Canyon wandeling is op sommige plekken moeilijk en steil!

Veelgestelde vragen over wandelen in de Grand Canyon

Kan ik kamperen tijdens mijn wandeltocht in de Grand Canyon?

Ja, het is mogelijk om te kamperen tijdens een wandeltocht in de Grand Canyon. Er zijn verschillende campings verspreid over de kloof waar je kunt kamperen. Voor campings in de Grand Canyon is een reservering verplicht. Je kunt een reservering maken via de website van de National Park Service. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te reserveren, omdat campings snel volgeboekt zijn, vooral tijdens het hoogseizoen.

Over de auteur

Author Pieter

Hoi, mijn naam is Pieter. In 2009 maakt ik mijn eerste reis naar de Verenigde Staten. In 2012, 2019, 2020 en 2022 mocht ik weer afreizen naar dit bijzondere land. Op deze website schrijf ik met veel passie en plezier over één van de mooiste wonderen van de natuur, de Grand Canyon. Op deze pagina vind je al mijn blogs.

EnglishGermanFrenchItaly